spampoem > spam + poem

O pravilih pisanja

Ben Myers opozarja na razliko med surovino – spamom – in končnim izdelkom – spesmijo: “Prave spesmi zahtevajo človeški vložek; morajo biti urejene, sicer postanejo neberljivo blebetanje. [...] Tisto je tipkanje, ne poezija.”

Osnova spoezije je vedno dejanski spam; zakonitosti žanra narekujejo reinvencijo, ne invencijo. Izmišljevanje vrstic po potrebi ni etično in izniči samo bistvo pesnenja, skušnjavi pa se lahko izognemo s pisanjem iz dovolj obsežne baze. Stopnja purizma je odvisna od posameznika – lahko:

Ehdom se denimo drži naslednjih pravilih pesnjenja:

  1. odpri neželeno e-pošto,
  2. odstrani povezave,
  3. odstrani narobe črkovana imena zdravil,
  4. dodaj prelome vrstic in punktuacijo,
  5. nekaterim besedam spremeni slovnični čas, da je pesem razumljivejša.

Bazo spama lahko dopolnjuješ iz lastne mape z neželeno pošto (recimo na približno na mesec dni, po katerem je običajno avtomatsko zbrisana s strežnika), jo nabiraš pri družini, prijateljih in sodelavcih ali jo najdeš na spletu (nekaj primerov pri strani med povezavami). Splača se jo urediti po jezikih, nato pa abecedno ali tematsko.

Te je zamikalo? Kaj še čakaš? :)

P. S. – Sama se zaenkrat držim dokaj restriktivnega pisanja na podlagi popolnoma nespremenjenih naslovov, ki sem jih prejela sama, enega na vrstico, a večinoma v prostem verzu.